..."/>
ЗЕРТТЕУ

Өткір дәмнің титтей көздері

Бұл кескін электрондық микроскоптың көмегімен түсірілді. Нысан бетін дәлме-дәл көрсету үшін аппарат электрон шоғырын пайдаланады. Нәтижесінде, көз жауын алатын ақ-қара сурет шығып, кейін Оггерли оған түс берген.

Аромат бұл өсімдік қорғанысы

 

Бұрыш дәнінің дәмі неге өткір келетінін анықтау үшін Антони ван Левенгук (1632-1723) оны суға жібітіп, микроскопқа салып қарады. Дат ғалымы оның дәмі титтей тікенек пен «бізгегі» бөледі деп ойлаған. Оның орнына ол ойлы-қырлы сфераға, яғни қимылдаған өте майда организмдерге тап болады. Бұл алғаш бақыланған бактерия еді.

Осылайша, фотограф-ғалым Мартин Оггерли үлкейтілген детализацияда үңілген әлемге микробиологияның әкесі Ван Левенгук XVII ғ. көз салып көрген екен.Мына микроскопиялық кескінді фотоға түсіргеннен кейін Оггерли кей өсімдік бөліктеріне түс берді. Өсімдіктегі өндіру мен сақтау құрылымының бойында біз сезетін (дәм, иіс) көптеген химикат бар.

Өсімдіктің өзіне тән иісі олардың қаруы б.т. Өсімдік химикаттары оған төнген қауіпке жауап ретінде ықылым замандардан бері дамып отырғандықтан көк атаулының кейбірі шырыштыға, ал кейбірі малға қарсы жақсы қорғанған. Сол сияқты Левенгук зерттеген бұрыш дәніндегі пиперин деп аталатын компаундтардың ошағы құрт-құмырсқаларды өздеріне жақындатпайтын етіп дамыған. Өсімдік пен оның дәмдеуіштер «хинтін» зерттей келе біздің де қарсы тұрар арсеналымыз едәуір көбеймек.

Авторы: Роб Данн, фото: Мартин Оггерли

Authorization
*
*



Registration
*
*
*
Password generation